Közösségi hírek
Írta: szanthoandrea - Dátum: 2018.01.09. 11:41

Közösségi hírek

Településünk közösségi életében fontos szerepet töltenek be azok a civil szervezetek és szerveződések, amelyek öntevékenyen jöttek létre és működnek. November hónapban 3 helyi civil szerveződés tartott olyan kulturális és szórakoztató jellegű rendezvényt, amely hozzájárult a generációk közötti jó kapcsolatok erősítéséhez, a kultúra és a hagyományok ápolásához, átörökítéséhez.

Alpolgármesteri feladataim közé tartozik a civil szervezetekkel történő kapcsolattartás, de ettől függetlenül is szívesen veszek részt rendezvényeiken, melyek sikeressége láttán mindig megerősítenek abban, hogy az erkölcsi elismerés mellett szükséges az a természetbeni és pénzügyi támogatás, amelyet a civil szervezetek pályázata alapján, működésükhöz nyújt önkormányzatunk. Tudom, látom, hogy a támogatás csak egy része annak, amit e civil szervezetek tagjai vállalnak és tesznek működésük, kiemelt rendezvényeik során.

November 11-én a Néptánc Csoport tartott táncházat a gyermekeknek és felnőtteknek. Az alaplépések begyakorlása után a tánctanárok irányításával különböző területekről származó néptáncokkal ismerkedhettek meg a résztvevők, melyeket jókedvűen, kifáradásig gyakoroltak. A jókedvű rendezvényhez hozzájárult, az a 3 fős élő zenekar, akik többféle hangszer használatával biztosították a változatos népzenét. A táncolás közben veszített kalóriát, a néptánc csoport tagjai által készített édes és sós süteményekkel lehetett pótolni.


 

November 18-án a Dalkör rendezett zenei találkozót. 2004. évi megalakulásuk kezdetétől néhányan kimaradtak, néhányan pedig kedvet kaptak a közös énekléshez. Jelenleg 16 fős a kórus. Az évek során több dalkörrel alakítottak ki jó kapcsolatot, s évente más-más településen tartanak találkozót. A helyi találkozók mindegyikén részt vettem, de előfordult, hogy más településen is a meghívottak között lehettem. A mostani találkozón a baracskaiakon kívül Nagytétény, Százhalombatta és Vál dalosai vettek részt. Sok kedves népdalt hallottunk. Elmondhatom, hogy az egyik legsikeresebb találkozó volt. Az elmúlt évtől Fiskus Olga a helyi Dalkör szakmai irányítója, aki temperamentumosabb dalokat is a repertoárra tűzött, így a bemutatók zárásaként a felcsíki gólyás dal előadásával fergeteges hangulatot teremtettek. A dob és egyéb népi hangszeres kíséret ez alkalommal is megmutatta jelentőségét. A találkozó végén most sem maradt el a vendéglátás, ami a nyugdíjas klub férfi tagjai által főzött székelykáposzta, majd a dalkörös és nyugdíjas lányok, asszonyok sütötte finomságok feltálalásával és fogyasztásával vált még barátságosabbá, felejthetetlenebbé.

November 25-én a Nyugdíjas Klub Süssünk, süssünk! felhívásával csalogatta az érdeklődőket a Faluházba. Negyedik éve, hogy sikeres ez a program, tehát már hagyománynak számít. Az alkotó kedvűek lelkes munkájának köszönhetően minden évben 20-30 édes és sós sütemény kerül arra az asztalra, melyet egy jó ideig csak szemlélni lehet és latolgatni, hogy melyik alkotás milyen íz-varázst rejthet. Aztán munkába lát a zsűri; ízlel, jegyez, tanácskozik, és eredményt hirdet. Minden alkotó megkapja jutalmát, melyek általában sütéshez kapcsolódó kellékek, szakácskönyvek. És a jelenlévők részére – miután az ízlelőbimbókat kellően felcsigázták - elérkezik a legkellemesebb pillanat, a kóstolás. Majd immár az ízek garmadától, a megkóstolt mennyiségtől eltelve jöhet a megvitatása annak, hogy melyik milyen ízű, állagú és összetevőkből álló, kinek melyik ízlett jobban, az elkészítése milyen nehézségi fokú és költségű. Mindezektől függően receptcsere, tanácsadás-kérés következik. Az előző éviekhez hasonlóan, így történt ez most is. Örvendetes, hogy már gluténmentes és egyéb egészséges alapanyagú finomságok is bekerültek a kínálatba. Másik pozitívum, hogy minden korosztály jeleskedett a sütésben, még gyermekek is. A kellemes délutánról távozóban meglepetésként minden résztvevőnek egy virágzó cserepes növénnyel kedveskedett az egyik zsűritag, Pálesz Róbert vállalkozó.Elismerésemet fejezem ki e szerveződések vezetőinek - Dalkör: Steigervaldné Katona Erika, Néptánc csoport: Végi Péterné Piroska, Nyugdíjas Klub: Dr. Herczeg Józsefné Magdi - ugyanis az ő rátermettségük, jó hozzáállásuk a mozgatórugója ezeknek az összetartó, jól működő közösségeknek. Persze a tagság összefogása, aktivitása is szükséges a tevékeny és tartalmas közösségi élet fenntartásához.

Szerencsére vannak olyan helyi vállalkozások, melyek szintén nagyra értékelik és fontosnak tartják a civil szervezetek, szerveződések működését és többnyire természetbeni támogatással járulnak hozzá egy-egy rendezvényhez. (Élelmiszer, üdítőital, tombola- és jutalomtárgy, dekoráció, virág, stb.)

Természetesen vannak más civil szervezetek is, akik sokat tesznek a helyi közösségi élet változatossága érdekében, ezekről aktualitásuk alkalmával igyekszem mindig tájékoztatást adni.

Kívánom, hogy a 2018-as évben is eredményes és sikeres programokkal pezsdítsék, színesítsék a közösségi életet.

Ezúton is megköszönöm Lantos András kertészmérnök úrnak azokat a facsemetéket, melyeket az ősz folyamán a falu szépítéséhez ajánlott fel és a település több pontján kerültek elültetésre.


 

Becsei Andrásné

alpolgármester