Navigáció
Fiss híreink
Legújabb cikkek
Fogászat
Hullladékgyűjtés
Képviselő-testületi ...
Éppen péntek
Képviselő-testületi ...
Támogató
2011. április, Alpolgármesteri sorok

Jeles napok

 

Szinte megszámlálhatatlan jeles nap van egy évben, áprilisban is jegyeznek jó párat. Ebben a hónapban van az Egészségügyi Világnap, a Dohányzásmentes nap, a Költészet Napja, a Könyv Világnapja, hogy csak néhányat emeljek ki a sok közül.

Én most az egyik, mindenkit érintőről kívánok szólni, ez pedig a Föld Napja. Ezen a napon a környezetvédelem a kiemelt cél, ennek fontosságáról szól minden akció. Magyarországon 1990 óta rendezik meg, április 20-án.

          Sajnos még településünkön sem mindenki veszi komolyan a környezetvédelmet, s közvetlen környezetében sem tesz érte semmit. Pedig mennyivel tetszetősebb, szebb egy olyan porta, ahol virágokat, fákat, bokrokat, füvet látunk, mint az elhanyagolt, gazos, szemetes, rendezetlen terület. A vidéki portákon természetes a konyhakert, az állattartás. A gondos gazda azonban arra is ügyel, ha már veteményezett, azt gyomlálja, kapálja és környezetkímélő növényvédőszereket használjon, hiszen csak akkor számíthat jó, egészséges, káros anyagoktól mentes termésre. Az állattartást is meg lehet úgy oldani, hogy ne legyen miatta rendetlen a gazdasági udvar, bűzös a környék, csak egy kicsit igényesnek kell lenni a környezetre, tekintettel lenni embertársainkra, és be kell tartani a helyi állattartási rendeletet.

          A háztartási szemét heti rendszerességgel történő szervezett elszállítása biztosítja, hogy ne sutyiban, a földet és élővizeket szennyezve kelljen ide-oda, erdő- és mezőszélre, vízmosásba elsüllyeszteni a mindennapi tevékenységünk során keletkezett hulladékot. Akinél egy kukányi mennyiségnél több hulladék keletkezik hetente, annak adott a lehetőség, hogy külön matricával ellátott zsákban tegye ki a többletet. Szerencsére már egyik helyi üzletben is kapható matrica!

          A boltok, orvosi rendelők előtt, a buszmegállókban, de a faluban több helyen is van szeméttartó kihelyezve. A Kossuth és Templom utcát összekötő gyalogos út mindkét végén fellelhető egy-egy.  Ennek ellenére mégis rendszeresen találni használt papír zsebkendőt, szalvétát, csokis papírt, műanyag üveget, poharat, cigarettás dobozt a járda melletti árkokban. Ha elsétálunk délutáni időszakban az iskolától a Kis-kanálisig, vagy a másik irányba a Váli-vízig, megtudhatjuk volt-e alma az ebédhez. mi volt aznap a tízórai és uzsonna. Az almán látható, hogy csak egyet, esetleg kettőt haraptak bele, még csak nem is a csutkát dobják el. A megkent kenyéren ott virít a szalámi, gyakran a friss uborka, és előfordul, hogy a joghurtos pohárból is alig hiányzik. Ez ugyan már nem csak környezetvédelmi probléma, hanem az étel elpocsékolása is. Megjegyzem, ha nem szeretünk valamilyen ételt, vagy gyümölcsöt, pl. oda lehet adni olyannak, aki szívesen megenné, vagy hazavihető a cicának, kutyának, egyéb állatkának.

          Mivel közeleg a jó idő, az ingatlantulajdonosoknak gondoskodni kellene a járdákra kihajló, lelógó fák, bokrok ágainak meg- és felnyeséséről, hogy kényelmesen lehessen gyalogosan - és ahol lehetséges - kerékpárral is közlekedni. A metszésnél legyenek tekintettel arra, hogy esőzéskor még az esernyő tartásához is legyen elég hely.  Ahol lehet, virágosítsunk a közterületeken is, de a járdák mellé csak olyan növényeket ültessünk, ami növekedése közben sem hajlik a járdára, hiszen azok általában amúgy is elég keskenyek. A leszáradt virágok és lehullott falevelek egyébként is szennyezik az utat.

          Próbáljunk meg közösen tenni lakókörnyezetünk, egész Baracska környezetének védelme és tisztasága érdekében! Ne hagyjuk szó nélkül, ha észleljük a szemetelést. A kirívó környezetszennyező eseteket a körjegyzőségen lehet jelezni, ahol kivizsgálják a panaszt és megteszik a szükséges intézkedéseket. 

 

Becsei Andrásné alpolgármester

Kidoboló Nagymáthé Norbert