Navigáció
Fiss híreink
Legújabb cikkek
Fogászat
Hullladékgyűjtés
Képviselő-testületi ...
Éppen péntek
Képviselő-testületi ...
Támogató
2011. április, Polgármesteri sorok

MÉG MINDIG A SZEMÉTRŐL

 

Tudom, többen unják már, de kénytelen vagyok ismét néhány keserű élményről, tapasztalatról tájékoztatni Önöket. Megint jó szokásomhoz híven elnézést kérek azoktól, akikre a következők nem vonatkoznak, de bízom abban, hogy előbb-utóbb vagy így, vagy úgy de célt fogunk érni. A minap mindannyian megkaptuk a VHG ez évre szóló csekkjeit, a szemétszállítás időpontjairól szóló naptárt, tájékoztatót, illetve kaptunk egy szép kis matricát. Amikor a matricát nézegettem, már megint elgondolkodtam azon, hogy milyen kár, hogy évekkel ezelőtt nem voltunk következetesek és szigorúak. Mire is gondolok: arra, hogy amikor bevezettük az intézményes szemétszállítást, határidőt szabtunk az ingatlan tulajdonosoknak, hogy bizonyos időn belül szerezzék be a hulladékgyűjtő edényzetet, mert a türelmi idő lejárta után csak ilyen módon fogjuk elszállítani a keletkező háztartási hulladékot. A képviselő-testület akkor engedett sok ember „nyomásának” és nem követelte meg kőkeményen az edényzet megvásárlását, pedig mennyivel egyszerűbb lenne most a helyzet, ha mindenkinél a szemétszállító edényzet lenne minden héten szerdán kirakva a kapu elé. Ezzel a kis matricával legalább az ellenőrizhető lenne, hogy az illető a hulladékszállítási kft. nyilvántartásában benne van-e, mert bizony-bizony most kiderülne, (ahogy lassan ki is derül) hogy kik azok az ingatlan tulajdonosok, akik nemhogy nem fizetnek, egyáltalán még a nyilvántartásban sincsenek benne. Az, hogy miért nem kerültek a nyilvántartásba, jó vagy rosszhiszeműek voltak, az megint egy másik kérdés, bár aki évek óta itt lakik a településen, és kirakja a szemetet, és tudja, hogy a szállításért fizetni kell őróla csak azt tudom feltételezni, hogy rosszhiszemű, amiért nem tesz eleget bejelentési kötelezettségének. Azzal, hogy az ingatlan tulajdonosok egy része nem vásárolta meg a hulladékgyűjtő edényzetet, úgymond a „létszámellenőrzésnél” őrületes pluszmunkát jelent nekünk, valamint a VHG-nak. De az ellenőrzés kapcsán sajnos neki is akaratunkon kívül kellemetlenséget okozunk. Tudjuk, hogy ma nehéz bárkit arra szorítani, hogy 10-12 ezer forintért hulladékgyűjtő edényt vásároljon, de el kell oda jutnunk, - és ez bármilyen furcsának is tűnik, közös érdek - hogy mindenkinél hulladékgyűjtő edénybe történjen a szemételhelyezés, mert csak így lehet korrekten megoldani a problémát.

Kérek mindenkit, akinek lehetősége van vásároljon hulladékgyűjtő edényzetet, hogy amikor esetlegesen újabb határidőt szab a képviselő-testület ne akkor kerüljön anyagilag nehéz helyzetbe. Természetesen, az eddigi évek tapasztalataiból tanulva viszont meg kell teremtenünk azt a lehetőséget is, hogy az egyedülállók kisebb edényzetben és esetleg olcsóbban is el tudják helyezni a hulladékjukat.

 

Évek óta küzdelmet folytatunk az illegális szemetelőkkel, a szolgáltatást nem fizetőkkel szemben. A magunk szerény lehetőségeihez képest úgy érzem, amit jó szándékkal megtehettünk, azt meg is tettük. De véget kell vetni annak a folyamatnak, amelyet néhányan űznek. Könnyen kidobálják a község területén az illegális hulladéklerakóba a szemetet, hiszen nem nekik kell azt nekik eltüntetni, illetve a környezetvédelmi felügyelőség nem őket bünteti meg, hanem az önkormányzatot, amelynek a pénze viszont a mi közös pénzünk.

 

 

Fontos! Lehet, hogy sokuknak elkerülte a figyelmét de a tavalyi esztendőben próba jellegel már elkezdtük a szelektív hulladékgyűjtést. Ez azt jelenti, hogy a Temesvári, az Országút és a Templom utcák területéről minden hónap első csütörtöki napján összeszedtük a műanyagflakonokat, illetve a papírhulladékot. Sajnos nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, holott ez a szolgáltatás ingyenes. Nem is beszélve arról, hogy a község területén lévő két szelektív hulladékgyűjtő helyen már nem fér el a műanyag és a papír. Kérem, hogy használják ki jobban ezt a lehetőséget! Ide kapcsolódó hír az is, hogy április 1-jétől bővítjük ezen szelektív hulladékgyűjtésbe bevont területet, így minden hónap első csütörtöki napján a VHG által kiadott zsákokban (ezt szállításkor cserélik) elszállításra kerül a szelektív hulladék, a Fehérvári, a Rákóczi és a Tompa Mihály utcákból is.

 

NÉHÁNY SZÓ A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSRÓL

 

Sajnos a gépezetbe hiba csúszott, és így az előre meghirdetett időpontban az Ercsi Járóbeteg ellátó központ csak részben tudta megnyitni kapuit. A teljes szakellátás várható beindulási határideje: április 1. napja.  A csúszás oka az, hogy az országos egészségbiztosítási pénztár csak április 1-jétől finanszírozza a feladat ellátást. Addig is, amíg a teljes körű ellátást nem tudjuk hozzáférhetővé tenni az Önök számára, próbáljuk megoldani az Ercsibe jutás lehetőségének megkönnyítését. Egyeztetések folytak az Alba Volánnal és előkerültek más utaztatási lehetőségek is. Amennyiben biztosnak látszik a megnyitás, az Ercsibe jutás lehetőségeiről plakátokon, ill. szórólapokon fogjuk Önöket tájékoztatni.

 

ITT A TAVASZ!!!

 

Gondolom, velem együtt már mindannyian várták a jó időt, a madárcsicsergést ha másért nem azért, hogy csökkenjen a gázszámla. Bár nem azt a világot éljük már, mint 30-40 évvel ezelőtt, amikor még az ingatlan tulajdonosok közel 95 %-a művelte a kertjét, ásott, vetett, gereblyézett, azért most is van mit tenni. Kérem Önöket, hogy ha már a kertjükre gondot fordítanak, szánjanak egy kis időt az Önök előtt elhúzódó árkok kigereblyézésére, az áteresz kitisztítására, a járdák, utak fölé nyúló fák, bokrok megmetszésére is. Jó érzés végignézni az ember portáján, mikor úgy érzi elkészült a munkával és minden rendben. Egyre kérem még Önöket, hogy amikor az összegyűjtött kerti hulladékot, faágakat, lenyírt füvet semmisítik meg, legyenek egy kis tekintettel másokra is! Mielőtt elkezdünk tüzelni, nézzünk körbe, hogy a szomszédasszony nem teregetett-e ki, vagy nem szellőzteti-e a lakást, vagy egy kis gyermeket nem tettek-e ki az udvarra levegőztetni. Lehet, hogy én még hiszek a csodákban, de úgy gondolom, az ember azt kapja vissza, amit ad. Ne várjuk meg azt az esetet, amikor a szomszédunknak az lesz a reakciója, hogy „ mire vagy úgy oda, te is ezt csinálod”.

 

Boriszov Zoltán polgármester

Kidoboló Nagymáthé Norbert