Navigáció
Fiss híreink
Legújabb cikkek
Fogászat
Hullladékgyűjtés
Képviselő-testületi ...
Éppen péntek
Képviselő-testületi ...
Támogató
Könyvtári hírek

Könyvtári hírek

 

Előzmények:

 

Baracska Község könyvtárosi teendőit 2014 januárja óta látom el. A meglévő állományt akkor vettem át.  Az akkor még méltatlan körülmények között tárolt könyveket, polcokat az iskolaudvarban lévő - volt szolgálati lakás helyiségeiből - a faluházon belül kialakított könyvtárhelyiségbe mentettük át, mely korábban teleházként működött.

Egy olyan integrált közösségi és szolgáltató teret hoztunk létre ezzel, amely magában foglalja az információszerzés lehetőségét , hiszen maradtak számítógépek internetezési lehetőséggel, van könyvállomány, kis olvasósarokkal és természetesen a faluház adta egyéb lehetőségek, mely egyéb könyvtári rendezvényekre adhat lehetőséget.

A községi könyvtár időközben a Fejér Megyei Vörösmarty Könyvtárral kötött együttműködést és ezzel számtalan előnyhöz jutottunk, amelyet maradéktalanul kihasználunk a fejlesztés érdekében.

Miután a megyei könyvtártól segítséget kértem az állomány felmérésére, kiderült hogy a könyvállomány egy jelentős része rossz állapotban van, elavult tartalmilag, vagy bizonyos könyvekből indokolatlanul sok példány található meg. Így a segítségükkel elvégeztük az első selejtezési akciót és mintegy 700 példányt vettünk le a polcokról. Az adminisztrációs kötelezettséget követően a könyvek kiárusításra kerültek.  

 

Aktuális:

 

Most kezdtük el a második selejtezési eljárást, amely főként a történelmi és a régi ifjúsági kategóriát érinti, itt azt tapasztaltam, hogy ennél nagyobb arányban kell elvégezni a könyvek selejtezését. Több mint 1600 könyvet gyűjtöttem ki a teljes állomány átvizsgálása folytán, amit már nem tudunk tovább megtartani. Szerencsére a megyei  könyvtártól rendszeresen  igényelhetünk könyveket, így legalább azon példányokat, amik tartalmilag értékesek, de rossz állapotuk miatt kell tőlük megválnunk, pótolhatjuk a megyétől.

Egyetlen régi könyvet sem szeretnék „kidobni” . A megfelelő selejtezési jegyzőkönyvek megléte után szándékaim szerint a most levett könyveket is ki fogjuk árusítani.

Sok a teendő, az  adminisztráció,de el kell végezni  a munkát,hogy az állományt rendszerezzük, rendbetegyük.

 

Modern könyvtárra van szükség:

 

A XXI. században egy modern könyvtárra van olvasói igény. Több funkciónak kell egyszerre megfelelnie és rendkívül friss és népszerű állománnyal kell rendelkeznie a mi könyvtárunknak is. A szükséges rendszerezést, rendezést követően egy szűk, de minőségi állományunk marad, amit néhány év alatt tudatosan fejlesztve kell építeni,  hogy az megfeleljen a legkülönbözőbb ízlésű olvasóközönség számára.  Én azt látom és azt tapasztalom, hogy hiába az internet, az olvasás továbbra sem ment ki a divatból. Sőt, bizonyos értelemben reneszánszát éli.  Sokan vannak Baracskán idősek, fiatalok, akik szeretnek olvasni és van igény a könyvtárra.  De ennek a könyvtárnak alkalmazkodni kell a  megváltozott olvasási igényekhez és sok új könyvvel kell szép lassan rendelkeznie. 

Egy működő könyvtár esetében egy állandó folyamat, hogy fokozatosan évről évre néhány könyv lekerül egy állományból, néhány új pedig érkezik. Ez hosszú időn keresztül elmaradt,ezért  most egyszerre kell elvégezni a feladatot.  Szerencsére a munkálatokban sok segítséget is kapok. Állandó munkatársaim( Lőrinc és Andrea) mellett, olyan fiatalok is jelentkeztek segítőknek, akik rendszeresen bejárnak a faluházba , könyvtárba.  Ezúton is köszönöm, hogy segítenek.  A könyvtárrendezés alatt is természetesen a továbbra is nyitva vagyunk és szeretettel várjuk az olvasni vágyókat.

 

Kupi Gábor

művelődésszervező

Új könyveink.

Régi selejtezésre váró könyvek.

  

 

Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Kidoboló Nagymáthé Norbert