Navigáció
Fiss híreink
Legújabb cikkek
Május első vasárnap...
Baracskai Dráma Klub
Zeneszó zeng, menete...
Polgárőrség tel szám...
"Éppen péntek"
Támogató
Közösségi hírek

Közösségi hírek

Településünk közösségi életében fontos szerepet töltenek be azok a civil szervezetek és szerveződések, amelyek öntevékenyen jöttek létre és működnek. November hónapban 3 helyi civil szerveződés tartott olyan kulturális és szórakoztató jellegű rendezvényt, amely hozzájárult a generációk közötti jó kapcsolatok erősítéséhez, a kultúra és a hagyományok ápolásához, átörökítéséhez.

Alpolgármesteri feladataim közé tartozik a civil szervezetekkel történő kapcsolattartás, de ettől függetlenül is szívesen veszek részt rendezvényeiken, melyek sikeressége láttán mindig megerősítenek abban, hogy az erkölcsi elismerés mellett szükséges az a természetbeni és pénzügyi támogatás, amelyet a civil szervezetek pályázata alapján, működésükhöz nyújt önkormányzatunk. Tudom, látom, hogy a támogatás csak egy része annak, amit e civil szervezetek tagjai vállalnak és tesznek működésük, kiemelt rendezvényeik során.

November 11-én a Néptánc Csoport tartott táncházat a gyermekeknek és felnőtteknek. Az alaplépések begyakorlása után a tánctanárok irányításával különböző területekről származó néptáncokkal ismerkedhettek meg a résztvevők, melyeket jókedvűen, kifáradásig gyakoroltak. A jókedvű rendezvényhez hozzájárult, az a 3 fős élő zenekar, akik többféle hangszer használatával biztosították a változatos népzenét. A táncolás közben veszített kalóriát, a néptánc csoport tagjai által készített édes és sós süteményekkel lehetett pótolni.


 

November 18-án a Dalkör rendezett zenei találkozót. 2004. évi megalakulásuk kezdetétől néhányan kimaradtak, néhányan pedig kedvet kaptak a közös énekléshez. Jelenleg 16 fős a kórus. Az évek során több dalkörrel alakítottak ki jó kapcsolatot, s évente más-más településen tartanak találkozót. A helyi találkozók mindegyikén részt vettem, de előfordult, hogy más településen is a meghívottak között lehettem. A mostani találkozón a baracskaiakon kívül Nagytétény, Százhalombatta és Vál dalosai vettek részt. Sok kedves népdalt hallottunk. Elmondhatom, hogy az egyik legsikeresebb találkozó volt. Az elmúlt évtől Fiskus Olga a helyi Dalkör szakmai irányítója, aki temperamentumosabb dalokat is a repertoárra tűzött, így a bemutatók zárásaként a felcsíki gólyás dal előadásával fergeteges hangulatot teremtettek. A dob és egyéb népi hangszeres kíséret ez alkalommal is megmutatta jelentőségét. A találkozó végén most sem maradt el a vendéglátás, ami a nyugdíjas klub férfi tagjai által főzött székelykáposzta, majd a dalkörös és nyugdíjas lányok, asszonyok sütötte finomságok feltálalásával és fogyasztásával vált még barátságosabbá, felejthetetlenebbé.

November 25-én a Nyugdíjas Klub Süssünk, süssünk! felhívásával csalogatta az érdeklődőket a Faluházba. Negyedik éve, hogy sikeres ez a program, tehát már hagyománynak számít. Az alkotó kedvűek lelkes munkájának köszönhetően minden évben 20-30 édes és sós sütemény kerül arra az asztalra, melyet egy jó ideig csak szemlélni lehet és latolgatni, hogy melyik alkotás milyen íz-varázst rejthet. Aztán munkába lát a zsűri; ízlel, jegyez, tanácskozik, és eredményt hirdet. Minden alkotó megkapja jutalmát, melyek általában sütéshez kapcsolódó kellékek, szakácskönyvek. És a jelenlévők részére – miután az ízlelőbimbókat kellően felcsigázták - elérkezik a legkellemesebb pillanat, a kóstolás. Majd immár az ízek garmadától, a megkóstolt mennyiségtől eltelve jöhet a megvitatása annak, hogy melyik milyen ízű, állagú és összetevőkből álló, kinek melyik ízlett jobban, az elkészítése milyen nehézségi fokú és költségű. Mindezektől függően receptcsere, tanácsadás-kérés következik. Az előző éviekhez hasonlóan, így történt ez most is. Örvendetes, hogy már gluténmentes és egyéb egészséges alapanyagú finomságok is bekerültek a kínálatba. Másik pozitívum, hogy minden korosztály jeleskedett a sütésben, még gyermekek is. A kellemes délutánról távozóban meglepetésként minden résztvevőnek egy virágzó cserepes növénnyel kedveskedett az egyik zsűritag, Pálesz Róbert vállalkozó.Elismerésemet fejezem ki e szerveződések vezetőinek - Dalkör: Steigervaldné Katona Erika, Néptánc csoport: Végi Péterné Piroska, Nyugdíjas Klub: Dr. Herczeg Józsefné Magdi - ugyanis az ő rátermettségük, jó hozzáállásuk a mozgatórugója ezeknek az összetartó, jól működő közösségeknek. Persze a tagság összefogása, aktivitása is szükséges a tevékeny és tartalmas közösségi élet fenntartásához.

Szerencsére vannak olyan helyi vállalkozások, melyek szintén nagyra értékelik és fontosnak tartják a civil szervezetek, szerveződések működését és többnyire természetbeni támogatással járulnak hozzá egy-egy rendezvényhez. (Élelmiszer, üdítőital, tombola- és jutalomtárgy, dekoráció, virág, stb.)

Természetesen vannak más civil szervezetek is, akik sokat tesznek a helyi közösségi élet változatossága érdekében, ezekről aktualitásuk alkalmával igyekszem mindig tájékoztatást adni.

Kívánom, hogy a 2018-as évben is eredményes és sikeres programokkal pezsdítsék, színesítsék a közösségi életet.

Ezúton is megköszönöm Lantos András kertészmérnök úrnak azokat a facsemetéket, melyeket az ősz folyamán a falu szépítéséhez ajánlott fel és a település több pontján kerültek elültetésre.


 

Becsei Andrásné

alpolgármester


 

Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Kidoboló Nagymáthé Norbert