Navigáció
Fiss híreink
Legújabb cikkek
Fogászat
Hullladékgyűjtés
Képviselő-testületi ...
Éppen péntek
Képviselő-testületi ...
Támogató
2011 Február, Dr Antal Ida: A félelem

A Félelem

 

Az alábbi sorok nem az én gondolataimat tartalmazzák. Közzétételre az késztetett, hogy a félelem minden korban, minden nap jelen van az ember életében. Dr. Joó Sándor a Budapest Pasaréti gyülekezet alapítója és 30 éven át volt lelkipásztora 1959. június 21-én így hirdette:

„ A félelem az emberiség egyik legakutabb és legaktuálisabb életérzése. A legemberibb, a legősibb és a legmodernebb érzés bennünk, hogy félünk. Sokszor azt sem tudja az ember, hogy mitől, nincs tárgya a félelemnek. Csak fél valamitől, valami bizonytalantól, valami félelmetes dologtól. A világon minden okozhat félelmet, az élet éppen úgy, mint a halál. A jövő éppen úgy, mint a múlt, vagy a jelen. Lehet attól félni, hogy kudarcot vall az ember a munkahelyen, iskolában stb. Van, aki attól fél, hogy háború lesz, van aki az éjszakától fél, van aki a következő naptól. Ösztönösen félünk a betegségtől, a szenvedéstől, az anyagi problémáktól. Ki tudná felsorolni azt a rengeteg félelmet, ami az emberek szívét szorítja?

Egyszer valaki azt mondta: „élni mindig életveszélyes! Nem csoda hát, ha az élet állandó kísérője a félelem.

Mennyi bajt okoz a félelem! A legtöbb ember életét ez teszi tönkre. Mert sok esetben nem a tényleges baj, a szenvedés rontja meg az életet és borítja fel az egyensúlyt, hanem sokkal inkább az attól való félelem. Az orvosok tudják, hogy az egyik legveszedelmesebb betegség a betegségtől való FÉLELEM. Ebből lehet a legnehezebben valakit kigyógyítani.

Min mond a tudomány? A filozófia megállapította, hogy a félelem az emberiség motorja. Elmés megállapítás, de a problémát nem oldja meg. Az orvos azt mondja, sok olyan megbetegedés van, ami az ember félelemérzetével van közvetlen vagy közvetett kapcsolatban.

A belső, titkos félelmek kihatással vannak a testre, szervezetre. Ugyanis a félelem a mellékvesékben végződő idegszálak útján, amelynek mirigyei ugyanabban a pillanatban egy adrenalin nevű anyagot árasztanak a vérbe. Ez az adrenalin idézi aztán elő, hogy a szív gyorsabban ver, verejtékezik a bőr, összehúzódnak a véredények és huzamosabb idő után organikus / az egész szervezetre kiható/ károk is keletkezhetnek.

A pszichológia állandó tárgya a félelemérzet az emberben. A kutatásokból azt is megtudhatjuk, hogy sok félelmet hozunk magunkkal a gyermekkorból, amelyek még felnőttkorban is befolyásolják cselekedeteinket. Az ilyen – sokszor nem is tudatos- félelmek megkötözöttséget, gátlást okozhatnak az emberben. A pszichológia ezeket a titkos, meghúzódó félelmeket akarja kideríteni, fölfedni, és így keresni a megoldást.

 

Mit mond róla a Biblia? Isten igéje szerint a félelem végső fokon Istennel van kapcsolatban.

Mióta az ember, Istennel szembeni engedetlensége miatt kiűzetett a tövis és bogáncskórót termő világba, azóta ismeri a félelmet. Sőt még korábban: közvetlenül azután, miután az ember engedetlenség tettét elkövette Istennel szemben.

Miután Ádám evett a tiltott gyümölcsből elrejtőzött Évával Isten elől a kert fái között, akkor mondta először ezt a rettenetes szót: „Hallottam hangodat, de féltem” / 1 Mózes 3.10/ Mivel a félelem Istennel van kapcsolatban, ezért a „ megoldás” is csak Istennel kapcsolatban lehetséges. Minden más próbálkozás hiábavaló! Ha egyszer megtámadott valakit a a félelem, ezt nem lehet erős akarattal, önszuggeszcióval legyőzni. A kutya is félelmében a legbátrabb, legvakmerőbb.

Lehet tompítani pszichológiailag kianalizálni, gyógyszerrel egy kicsit enyhíteni, és ez is nagy eredmény. De az ősfélémet ember és emberi tudomány nem tudja legyőzni.

 

Baracska, 2011. január 16.

                                                           Tisztelettel:

                                                                                   dr. Antal Ida s.k

Kidoboló Nagymáthé Norbert