Navigáció
Fiss híreink
Legújabb cikkek
Fogászat
Hullladékgyűjtés
Képviselő-testületi ...
Éppen péntek
Képviselő-testületi ...
Támogató
A káros energiaitalok

 

 

Felhívás


 

A káros energiaitalok fogyasztásával kapcsolatban

Forrás: www.ofe.hu (Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület honlapjáról)


 

 Évről-évre egyre több energiaitalt iszunk, tavalyi becslések szerint a sokszor káros hatású italok hazai piaca 14 milliárd forintot tesz ki. A szülők és a fiatalok nagy része azonban nincs tisztában az italok okozta veszélyekkel. A túlzott fogyasztás elsősorban a fiatalokat érinti, az ő egészségük megőrzése érdekében is adott ki közleményt több hazai élelmiszer-biztonsági és egészségügyi hivatal.

Magyarországon egyre többen fogyasztanak energiaitalokat fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként, és ezeket a hatásokat emelik ki a különböző reklámok is. Mennyire biztonságosak az energiaitalok? - címmel, a héten konferenciát szervezett az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH). Az esemény összegzéseként a szervező intézetek, közleményben hívják fel a figyelmet a mértéktelen energiaital-fogyasztás veszélyeire.
 
Nem szabad elfeledkezni arról, hogy az energiaitalok koffeint, és más, a koffein hatását felerősítő összetevőket tartalmaznak. A forgalomban lévő energiaitalok legtöbbjének koffein-tartalma pedig igen magas, akár háromszorosa is lehet egy csésze kávéénak. Nagymennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffein-túladagolás tüneteit: erős hányingert és hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot.
Aki nem szokott a koffeintartalmú italok fogyasztásához, - vagy 18 év alatti gyermekek esetében- annál a túladagolás akár halálhoz is vezethet - mondták el a szakértők.
 
Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, amely egészségkárosodáshoz vezet. Az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás biztosítja az igazi energiát és jelenti az egészség megőrzését - áll a felhívásban.
 

Szomorúan jegyzem meg, hogy iskolánkban (tiltásunk ellenére) több gyerek rendszeresen, szülője tudtával fogyaszt reggeli helyett energiaitalt.

 

 

Kárpáthegyi Józsefné

igazgató

 

Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Kidoboló Nagymáthé Norbert