Navigáció
Fiss híreink
Legújabb cikkek
Fogászat
Hullladékgyűjtés
Képviselő-testületi ...
Éppen péntek
Képviselő-testületi ...
Támogató
Tájékoztató

Tájékoztató – kicsit bővebben

            Sajnos nagyon ritkán fordul elő, hogy egy-egy érdeklődő megjelenjen a képviselő-testületi ülésen, pedig az ülések időpontjáról és napirendjéről szóló értesítések mindig időben kikerülnek a hirdetőtáblákra és a község honlapjára.

Igaz, hogy a Kidobolóban közzétett hírekből értesülhet a Tisztelt Lakosság a testületi döntésekről, de aki részt vesz az üléseken, meggyőződhet róla hogyan dolgozik a képviselő-testület a község fejlődése, az itt élők érdekében, milyen a képviselők aktivitása. A hozzánk eljutó lakossági felvetéseknek, igényeknek mindig hangot adunk, napirendre tűzzük a témát, keressük a megoldási lehetőségeket, ha szükséges, azonnal intézkedünk. Természetesen ugyan úgy, mint a családoknál, az önkormányzatnál is behatárolják a pénzügyi keretek a lehetőségeket és tekintettel kell lenni a kötelező feladatok ellátására, a kötelezettségvállalásokra. 

Most két, az egész lakosságot foglalkoztató témában tájékoztatom kicsit bővebben Önöket.

1)    Olyan híreket hallottunk, hogy felújítják a martonvásári mentőállomást és problémák lehetnek a mentésellátásban. Ezért az Országos Mentőszolgálat főigazgatójához fordultunk, hogy írásban adjon választ aggályainkra.

Dr. Burány Béla főigazgató úr megköszönte érdeklődésünket, melyet a lakosság, a segítségre szorulók iránti felelősségérzetünkből tettünk. Válaszában leírta, hogy munkavégzésük során a mentőszolgálat vezetőit és valamennyi dolgozóját is a felelősségérzet, az elhivatottság és a szakmai felkészültség vezérli.

Közölte, hogy a martonvásári mentőállomás korszerűsítését, dinamizálását az idei évben megkezdik, ami az elvégzendő munkák nagyságrendje alapján kb. 5-7 hónap időtartamot vesz igénybe. Az épületkorszerűsítés, dinamizálás célja a gyorsabb, hatékonyabb betegellátás, valamint az üzemeltetési költségek csökkentése. A cél érdekében megtörténik az épületen a nyílászárók cseréje, a hőszigetelés és a fűtési rendszer korszerűsítése.  Az új, önműködő kapu beépítése pedig a kivonulás gyorsítását segíti elő. A mentésirányítási rendszer fejlesztése keretében valamennyi mentőgépjármű felszerelése érintőképernyős intelligens fedélzeti terminálokkal (IFT) bővül, melyek az elektronikus adattovábbítást és kezelést, valamint az útvonaltervezést szolgálják. Az épület felújításán túl az állomáson 1 db új, teljesen felszerelt „B” típusú mentőgépkocsi állt szolgálatba.

A felújítás alatt a kivitelezőknek a mentőállomást üres állapotban kell átadni. Az építés idejére a martonvásári mentőállomás 24 órában dolgozó mentőegysége a velencei mentőállomásra, a mindennapi, nappali 12 órás szolgálatban dolgozó mentőegysége az ercsi mentőállomásra települ át. Az áttelepült mentőegységek továbbra is elsősorban Martonvásár és vonzáskörzetének ellátását fogják biztosítani. A főigazgató úr véleménye szerint Baracska esetében a Velencéről való indulás a kiérkezési időt számottevően nem növeli meg. A felújítást követően továbbra is két mentőegység fog szolgálatot teljesíteni a martonvásári mentőállomáson, a mentőkapacitás tehát nem csökken.

Képviselő-testületünk nemrégiben egy GPS készülék beszerzésével és átadásával támogatta a mentőállomást, hogy minél előbb megtalálható legyen a cím, ahol a mentőgépkocsira várnak.

2)    A 7. számú főközlekedési út Széchenyi és Vasút utca közötti szakaszán kialakítandó gyalogos átkelőhely szükségessége folyamatosan napirenden van, a megoldásban azonban a 7-es út kezelője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a legfőbb illetékes.

A Közút Zrt. korábbi tervei között kanyarodósávokkal ellátott csomópont kialakítása szerepelt. Mivel a megvalósításra nem került sor, kértük, hogy jelzőtáblával és forgalmi rend szigorításával csillapítsák a dombról lezúduló forgalmat és legalább villogófénnyel ellátott gyalogos átkelőhely kerüljön kialakításra. A kérelmünkre tartott helyszíni szemle alkalmával - melyen a rendőrség, a közút illetékes szakértője és önkormányzatunk képviseletében a polgármesterrel együtt vettünk részt - arra kaptunk ígéretet, hogy a villogófényes lámpát helyreállítják. Sajnos ez is elmaradt, csupán Martonvásár irányából érkezően a jobb oldalra került kihelyezésre egy jelzőtábla.

Kora tavasszal ismét felcsillant a remény, mert a 8111. jelű Baracska-Alcsútdobozi közút burkolat felújítására készült tervekben szerepelt a balra kanyarodó sáv kialakítása és a főúti forgalmi sávok újraelosztása meglévő burkolati jelek módosításával. A 8111. jelű közút felújításának megtörténte után tapasztaltuk, hogy a jelzett változtatások nem valósultak meg, ezért ismét megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt-t.

A Zrt. megyei igazgatója és megyei osztályvezetője aláírásával ellátott, június 23-án kelt levélben sajnálattal tájékoztatták önkormányzatunkat, hogy a 8111. jelű Baracska-Alcsútdobozi közút burkolat felújítása során tervezett beavatkozásokat forráshiány miatt nem tudták megvalósítani. Azonban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. korbábban pályázatot nyújtott be a Közlekedési Operatív Programban, melynek részét képezi az ún. „külterületi autóbuszmegállók közlekedésbiztonsági beavatkozásai” projekt-rész is. Ennek keretében a tárgyi helyszínen lévő buszmegállóknál sárga villogóval kiegészített LED-es sebességkorlátozó VJT táblákat helyeznek el. A tervek elkészültek, jelenleg a kivitelezési közbeszerzés előkészítése folyik, a megvalósulás várható időpontja legkésőbb 2015. júniusa, de 2014. decembere is lehetséges. A tervek tartalmazzák a 7. sz. főúti balra kanyarodó sáv meglévő burkolaton való kialakítását is, amelyet a VJT táblák kivitelezésével összehangoltan a Megyei Igazgatóság fog megvalósítani.

Mivel a problémás szakaszon, a Széchenyi utca bejáratához közel, a  7. sz. főút jobb és bal oldalán is van egy-egy buszmegálló, bízunk benne, hogy végre megoldódik a régóta húzódó probléma, biztonságosabbá válik a közlekedés, az úton való átkelés.

 

                                                                                              Becsei Andrásné

                                                                                                alpolgármester

Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Kidoboló Nagymáthé Norbert