Navigáció
Fiss híreink
Legújabb cikkek
Fogászat
Hullladékgyűjtés
Képviselő-testületi ...
Éppen péntek
Képviselő-testületi ...
Támogató
A XXII. Baracskai Falunapok - 2014

A XXII. Baracskai Falunapok - 2014

 

Bevezető gondolatok

Népművelőként az egyik legfontosabb feladatom a már hagyományossá vált nagyszabású Falunapi rendezvény megszervezése. Az előző évi szervezésem még a korábbi évek koncepcióját tükrözte, - természetesen a jubileumi 2012 évit kivéve -, hiszen az egy kiemelkedően gazdag rendezvény volt.  Az Önkormányzat – éves költségvetésétől függően - minden évben jelentős anyagi forrást  biztosít  ahhoz, hogy ez a hagyomány, mely a fontos  a falu életében, fennmaradhasson és ez idén sem volt másképp.  Mint szervező, törekedtem arra, hogy minél színesebb programokat tudjak összeállítani, hogy mindenki szája íze szerint válogathasson. Így rengeteg lehetőség várta a gyerekeket, fiatalokat, felnőtteket, mely kellemes időtöltést kínált.  Így volt ez megítélésem szerint a korábbi években is Baracskán.

Első nap közbeszólt az időjárás (egész nap esett), és más forgatókönyvet kellett alkalmazni, mely szerint  a szabadtérre szervezett  előadások színhelyét kellett megváltoztatni.  Ez azért volt nehéz, mert a falu szép Faluháza éppen felújítás alatt volt már akkor.

Van egy fontos szempont, azonban amire több figyelmet fogok szentelni a jövőben:

A „Baracskai Falunap elsősorban a Baracskaiaké”. 

A konkrét részvétel, a helyi lakosok érintettségének növelése a célom, mert a XXI. században már nem elegendő a sokszínű program kínálta lehetőség egy közösség részére, akiknek ez ízléséhez mérten vagy elnyeri tetszésüket, vagy kevésbé. Ezért olyan konkrét kezdeményezéseket indítottam útjára, mellyel minél több helyi lakost be tudok vonni a programokban való aktív közreműködésre, elősegítve ezzel a közösségi tudat fejlődését.

Ilyen volt a Baracskai Dráma Klub előadása, főzőverseny a civilek számára, a családi „Nagy vagy „ vetélkedő vagy a gasztronómiai kezdeményezés (ami nem valósulhatott meg, de meg kell vizsgálni az okát és továbbgondolni) stb. A hangsúly mégis csak az, hogy olyan programok legyenek, melyeken a baracskai emberek  kapnak teret és lehetőséget arra, hogy megmutathassák, milyen értékekkel is rendelkeznek.

„Légy jó mindhalálig”

A falunap első napja július 11. Több előadás, megemlékezés szabadtérre lett tervezve.  Szakadó esőre ébredtünk, kisebb-nagyobb szünetekkel, de egész nap kitartott. A szabad térre tervezett programok koszorúzás, Fáklyás felvonulás, szabadtéri előadás mind veszélybe került, emiatt nem az eredeti forgatókönyv szerint alakult, ami többletmunkát jelentett szervezőnek, technikai segítőknek stb.  Szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét, aki ebben a segítséget nyújtott.

 A Baracskai Dráma Klubbal egész évben készültünk Nyilas Misi történetével és tudtuk, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket , de szerettünk volna egy szívhez szóló előadással tisztelegni minden baracskainak , s tisztelegni Kozma Ferenc emléke előtt.

A szabadtérre tervezett színdarabot végül a faluházban adtuk elő nagy sikerrel. Nagy öröm volt látni, hogy zsúfolásig megtelt a terem az érdeklődőkkel és szűnni nem akaró tapssal köszönték meg a 2 felvonásos előadást. Többen, tudom lemaradtak a bemutatóról, de ígérem, ha lesz rá lehetőségünk, előadjuk ismét ezt a musicalt.

Szeretném megköszönni mind a 23 szereplőnek az egész évi munkáját, figyelmét és odaadását a téma iránt.

Köszönöm azoknak a szülőknek, akik segítettek a háttérben az előkészületeknél. Nélkülük nem ment volna! Köszönöm odaadó közreműködését Reiner Renáta tanárnőnek, aki az énekek területén nyújtott szakmai segítséget. Péteri Lőrincnek , Szántó Andreának, Péteri Kittinek, akik a technikai  munkákban segítettek, jelmez,díszletkészítésben jártak élen. Az Dráma Klub támogatást is kapott az  Önkormányzattól és a SZEVASZ Alapítvány részéről.

Július 12 re a Falunap fő programjaira az időjárás megszelídült, és tulajdonképpen egész nap kegyes volt hozzánk.

Elengedhetetlen volt a Falunapi Foci kupa és a Főzőverseny a délelőtt folyamán.  Érkeztek az árusok (vásározók). Az eredményhirdetések után lassan elérkeztünk a délutáni programokhoz.

Nagy népszerűségnek örvendett a Kutyás-kommandós bemutató, a Zoltán Erika Tánciskola növendékei és a Martonvásári Kis balettosok (Nagy-Kuthy Zoltán, Kuthy Mercédesz Fan Klub ) előadásai.

 

Este már a buli és a felhőtlen szórakozás vált főszereplővé.  A jó hangulatért Kertész Ricsi, Cairó együttes és természetesen az est fénypontja, az elmaradhatatlan tűzijáték volt felelős. A hajnali bulit a csepergő eső ismét megtizedelte, de a kiváló Leacipővel zenekar fél kettőig húzta a talp alá valót.

Mint szervező, megköszönöm mindenkinek: önkormányzat, alapítvány, vállalkozó, magánszemély, egyesület a támogatását, amellyel hozzájárult a XXII. Baracskai Falunap sikeres megrendezéséhez.

Tisztelettel: Kupi Gábor népművelő

 

 

Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Kidoboló Nagymáthé Norbert